Det bästa vinet till festen/eventet

En noga planering är det viktigaste som krävs för att du ska anordna ett event. Målet är att alla gäster ska ha en trevlig stund. Det finns en rad olika syften eventen kan ha, men det gemensamma är vanligtvis att det ska serveras dryck och mat. Skulle det inte bjudas på något ät- eller drickbart kommer det kännas som att någonting saknas. På grund av detta rekommenderas det att lägga ner några minuter extra på att välja vad som ska serveras. Ett utsökt vin leder ofta till att festen/eventet känns trevligt och välorganiserat. Här beskrivs lite kort om vad du bör tänka på för att välja det bästa vinet.

Både vitt och rött

Det finns en tumregel om att du bör servera ett vin som passar till maten du serverar. Väljer du catering kan de kanske rekommendera bästa drycken. Men eftersom det inte är helt säkert att det kommer serveras riktiga maträtter på eventet kan det vara bättre att välja vin som kommer passa de flesta personer. Det kanske endast serveras lite plockmat vilket gör att det blir svårt att hitta rätt vin som passar dessa smårätter. Det bästa du kan göra då är att välja säkra vin, alltså sådana som de flesta tycker om. Tänk även på att både välja ett vitt och ett rött vin. Några av de allra populäraste vinerna är Chardonnay, Sangiovese, Tempranillo, Sauvignon Blanc samt Cabernet Sauvignon. Vill du ta det ett steg längre kan du även välja ett rosévin.

Bubbel är alltid välkommet

Ett annat alternativ är att du serverar mousserande viner. Vill du anordna ett mer lyxigt event kan du välja champagne. Det finns även billigare alternativ ifall budgeten inte är tillräcklig för champagne till alla gäster. Du kan till exempel välja ett gott Procsecco, Crémant eller Cava. Ett annat tips är att du frågar personalen på Systembolaget, eller var du än köper drycken, om de har några rekommendationer.

Regler

Om du bestämmer dig för att sälja vin, eller annan alkohol,företagseventet måste du ansöka om ett serveringstillstånd. Det ställs då en del krav på dig som ansvarar för eventet. Är det istället en privat fest där du bjuder på vin kan det vara okej utan tillstånd. Det är dock viktigt att du endast serverar till personer som är 20 år eller över. Det är endast på barer som 18-åringar får serveras, inte hemmafester.

För mycket att dricka

Det finns alltid risker när det serveras alkohol på event/fester. Vissa som dricker för mycket kan bli våldsamma medan andra endast blir mer pratglad eller somnar. Ett tips är att du håller noga koll på hur mycket som serveras. Du kan även sätta gränser för hur mycket en gäst får dricka ifall du vill undvika att någon blir alldeles för full, till exempel max två glas per person kan vara tillräckligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *