Planering är A och O

Det kan ta ett bra tag att planera ett event eller en fest. Men det är trots allt viktigt att man ser till att ta planeringen på allvar. Men hur går man till väga för att planera en fest eller ett event och vad är bra att tänka på?

Organisera eventet

När man väl vet vilken typ av event man vill hålla i är det dags att organisera allt. Det kan vara klokt att ha en anteckningsbok eller pärm där man samlar allt som har med festen att göra. På så sätt vet man vad som är bokat och inte. Det är också bra att samla alla kvitton som handlar om eventet om det skulle visa sig att något behöver reklameras.

Ordna samarbeten

Att ordna samarbeten kan vara riktigt bra inför större event och fester. På så sätt kan man få ner de egna kostnaderna en hel del. Det finns flera olika varianter av sponsring och samarbeten som kan vara aktuella i samband med en fest eller ett event. Man bör se över saker som musik, ljudanläggningar, mat, tält och allt annat som kan behövas. Kanske finns det något eller några lokala företag som kan tänka sig att sponsra eventet mot att deras logga syns på olika platser?

Förbered åtgärder om något går fel

När det gäller eventplanering måste man också tänka på säkerheten. På sajten MSB finns det bra listor att gå efter när man ska planera ett större event och på dem kan man också få in åtgärder att vidta om något skulle gå fel under evenemangets gång.

Skaffa nödvändiga tillstånd

Om man vill ha en fest hemma på gården behöver man i regel inte några tillstånd alls. Men gäller det ett större event som en marknad eller konsert kan man behöva ha tillstånd från kommunen eller polisen för att få anordna aktiviteten. Det har bland annat med säkerhet att göra.

Hur lång tid tar planeringen?

Att planera ett event kan faktiskt ta en hel del tid. Det är ofta bättre att avsätta för mycket tid till planering än att plötsligt inse att man inte hinner med allt. Har man mer tid över när allt är planerat kan man spendera tiden med att hitta sponsorer eller med att ansöka om olika tillstånd eller ekonomiska bidrag.