Klä dig för fest

Att klä sig för fest kan vara både lätt och svårt, beroende på sammanhang. I vissa fall finns det en tydlig dresscode att följa, i andra fall är det du och dina bästa kompisar så då spelar det inte så stor roll. Du kan helt enkelt köpa valfri outfit hos https://www.johnells.se/ och bara dyka upp. Men i andra lägen där inbjudan är otydlig kring vad som gäller är det svårare, likaså om man inte kan tolka en klädkod. Den som har sett filmen Bridget Jones dagbok och minns scenen där hon kommer helt felklädd till en fest vet vad vi talar om. Hur ska man då klä sig i olika sammanhang och hur fungerar det där med dresscodes?

Vad betyder en dresscode?

En dresscode är (eller ska vara) ett standardiserat sätt att berätta för gästerna hur de förväntas komma klädda. Det finns i huvudsak fem olika klädkoder. Högtidsdräkt används framförallt i väldigt formella sammanhang som Nobelfester och liknande. Om denna klädkod anges så är det frack som gäller för män och afton- eller balklänning för kvinnor. Klädkoden ”smoking” är ett steg ner på formalitetsskalan, och då ska du bära smoking eller smokingklänning. Gemensamt för bägge dessa är att militärer kan bära en särskild uniform.

Tredje formellaste klädkoden är mörk kostym där kvinnor ska ha klänning eller kjol, samt inga bara axlar (om reglerna följs strikt). Män bär vit skjorta, slips eller fluga samt en två- eller tredelad kostym i mörkgrått, svart eller mörkblått. Klädkoden kavaj är mer lös i kanten, särskilt för kvinnor. Här kan svängarna tas ut mer även om det fortfarande ska vara relativt formellt. Att det heter kavaj betyder dock inte att män kan gå i jeans och udda kavaj, nej det ska fortfarande vara en hel kostym. En sista vedertagen klädkod är ”maskerad”, eller ”kostym” som indikerar att gästerna förväntas komma utklädda.

Andra mer moderna varianter av dresscodes är svårtolkade, det kan vara ”sommarfin”, ”marint”, ”20-tal” etcetera. Här är du mer fri att själv styra hur du ska klä dig. Så länge som du håller dig hjälpligt till temat kan värdparet inte gärna anklaga dig för etikettsbrott.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *